Toiminta

Tutu ry järjestää toimintaa esiin tulevien tarpeiden mukaan. Meidän kauttamme voit osallistua kielikerhoihin, kotoutumista ja asumisen aloittamista tukeviin hankkeisiin, monipuoliseen taidetoimintaan, sosiaalisiin kahviloihin, lahjoituskirpputoriin sekä moninaisiin pop up -tapahtumiin. Voit myös itse ehdottaa toimintaa! Tutulla on erilaisia hankkeita ja se hakee aktiivisesti kumppanuuksia muiden hankkeiden kanssa. Alla lisää yksityiskohtaisempaa tietoa Tutun toiminnasta ja hankkeista. 

Tutun toiminta

Lahjoitustori Tutun lahjoitustori toimii Facebookissa ja siellä tavara vaihtaa omistajaa joustavasti ja veloituksetta. Voit ilmoittaa itsellesi turhasta tavarasta, ja sen tarvitsija ilmoittaa sinulle tarpeesta. Voitte yhdessä sopia siitä, miten tavara löytää tiensä lahjoittajalta saajalle. Lahjoitustorilla voi lahjoittaa myös kyytejä – apu isohkojen tavaroiden kuljettamisessa on usein enemmän kuin tarpeen.

Pop up – toiminta Tutu järjestää monia toimintoja kertaluontoisesti tai tarpeen mukaan, esimerkiksi vaatekeräyksiä, juhlia tai vapaaehtoistemme koulutuksia.

Kohtaamiskahvila “Yhdessäoloa – Get together” Joka toinen sunnuntai Tutun toimisto Pasilassa muuttuu monikulttuuriseksi kohtaamiskahvilaksi. Siellä jutellaan, pelataan lautapelejä, juodaan teetä, syödään herkkuja, askarrellaan ja vietetään aikaa yhdessä. Joskus käydään porukalla retkellä, piknikillä tai kulttuuritapahtumassa. Kohtaamiskahvila on ilmainen ja avoin kaikille. Kohtaamiskahvilassa on aina rento ja mukava tunnelma ja eri-ikäisiä ihmisiä eri kulttuureista.

  • Paikka: Tutun toimisto
  • Osoite: Rahakamarintori, Pasila, Helsinki

Kielenopetus Tutun vapaaehtoiset järjestävät suomen kielen opetusta käytännönläheisesti ja hauskasti ja räätälöiden opetusta kurssilaisten toiveiden ja tarpeiden mukaan. Kysy lisää tulevista kursseista!

Asunnot ja asuminen/Welcome Home -tiimi

Vapaaehtoisemme auttavat oleskeluluvan saaneita asumisen ja elämisen järjestelyissä tarpeen mukaan. Autamme mm. seuraavissa asioissa:

  • asunnon etsiminen
  • vuokrasopimuksen teko
  • viranomaisasiointi (Kela, TE-toimistot ym.)
  • kodin varustaminen (huonekalut, matot, astiat, kodinkoneet – katso Lahjoitustori!)
  • käytännön asiat –  esimerkiksi opiskelumahdollisuuksien löytäminen, lasten asiat ja verkkoasiointi.

Tutun hankkeet

Osaksi -hanke (2020-) Tuemme turvapaikanhakijoita ja muita Suomeen muuttaneita elämän tärkeissä taitekohdissa. Osaksi-toiminta neuvoo esimerkiksi oleskelulupa-asioissa ja ohjaa oikeiden palveluiden piiriin. Osaksi-toiminnasta saa myös psykososiaalista terapeuttista keskustelutukea. Lisää ajankohtaista tietoa hankkeesta löytyy Facebookista. Ota yhteyttä sähköpostilla tai Facebookin kautta ja varaa aika tapaamiselle.

Refugee Film Festival Festivaali esittää laajan kattauksen pakolaisuutta eri näkökulmista käsitteleviä elokuvia ja toimii kohtauspaikkana pakolaiskysymyksistä kiinnostuneille. Festivaalielokuvat kertovat pakolaisuudesta sekä sen pitkän aikavälin vaikutuksista yksilöön ja yhteiskuntaan. Festivaalilla on oma sarjansa myös turvapaikanhakijataustaisten tekijöiden elokuville. Festivaali tuo yhteen pakolaisuudesta kiinnostuneet katsojat ja tekijät elokuvien lisäksi keskusteluihin ja festivaaliklubille. 
RFF järjestettiin lokakuussa 2021 Helsingissä jo kolmatta kertaa. Ajankohtaista tietoa RFF:stä löydät RFF:n sivuiltaFacebookistaTwitteristä ja Instagramista.

Päättyneet hankkeet

Tutuksi-hanke (2016-2019 ) Tutuksi-hanke yhdisti maahan tulleita suomalaisten harrastus- ja vapaa-ajan toiminnan ryhmiin.  Huomioi, että hanke on päättynyt. Lisätietoa löydät hankkeen nettisivuilta.  

Art-Tu I-III (2016-2018) Kolmena vuonna toteutettu taidehanke Art-Tu toi yhteen turvapaikanhakijataustaisia taiteilijoita ja suomalaista taideyhteisöä. Art-Tun kansainväliset osallistujat toteuttivat monitaiteiset yhteisnäyttelyt Helsingin Kaapelitehtaalla. Ensimmäisen vuoden teema oli Matka/Journey. Toisen vuoden näyttely Memory of War tutki, kuinka siviilit kokevat sodan hävityksen niin nykyisyydessä kuin muistoinakin. Kolmannen vuoden Happiness – tässä ja nyt! kiersi työpajamuodossa eri paikkakunnilla, ja työpajojen tuloksia nähtiin eri taiteenlajeja yhdistävässä kokonaistaideteoksessa Kaapelitehtaalla.