Toiminta

Tutu ry järjestää toimintaa tarpeiden mukaan. Meidän kauttamme pääset mukaan kielikerhotoimintaan, kotoutumista tukeviin hankkeisiin, monipuoliseen taidetoimintaan, sosiaalisiin kahviloihin, lahjoituskirpputorille, asumisen aloittamisen tukemiseen sekä moninaisiin pop up-tapahtumiin. Voit myös itse ehdottaa toimintaa! Tutulla on erilaisia hankkeita ja se hakee aktiivisesti kumppanuuksia muiden hankkeiden kanssa. Alla lisää yksityiskohtaisempaa tietoa Tutun toiminnasta ja hankkeista. 

Tutun toiminta

Lahjoitustori Tutun lahjoitustori toimii facebookissa ja siellä tavara vaihtaa omistajaa joustavasti ja veloituksetta. Voit ilmoittaa itsellesi turhasta tavarasta ja sen tarvitsija ilmoittaa sinulle tarpeesta. Voitte yhdessä sopia siitä, miten tavara löytää lahjoittajalta saajalle. Lahjoitustorilla voi lahjoittaa myös kyytejä – apu isohkojen tavaroiden kuljettamisessa on usein enemmän kuin tarpeen ainakin autottomille ja ajokortittomille.

Pop up – toiminta Tutu järjestää monia toimintoja kertaluontoisesti tai tarpeen mukaan. Organisoimme esimerkiksi vaatekeräyksiä tai yksittäisiä tapahtumia, vaikkapa juhlia tai koulutuksia vapaaehtoisillemme.

Kohtaamiskahvila “Yhdessäoloa – Get together” Joka toinen sunnuntai kello 17.00-20.00 Arabian Kauppakeskuksen “Olkkari” muuttuu monikulttuuriseksi kohtaamiskahvilaksi. Siellä jutellaan, pelataan lautapelejä, juodaan teetä, syödään herkkuja, askarrellaan ja vietetään aikaa yhdessä. Joskus käydään porukalla retkellä, piknikillä tai kulttuuritapahtumassa. Kohtaamiskahvila on ilmainen ja avoin kaikille. Kohtaamiskahvilassa on aina rento ja mukava tunnelma ja eri-ikäisiä ihmisiä eri kulttuureista.    

Kielenopetus Tutun vapaaehtoiset järjestävät suomen kielen opetusta käytännönläheisesti ja hauskasti ja räätälöiden opetusta kurssilaisten toiveiden ja tarpeiden mukaan. Opetusta järjestetään Kaarlenkadun vastaanottokeskuksessa ja Olkkarissa Arabian kauppakeskuksessa. Osassa opetusta käytetään Toisto-menetelmää. Olkkarin kieliryhmä kokoontuu joka torstai klo 18.00-19.30.  Asunnot ja asuminen/Welcome Home -tiimi Vapaaehtoisemme auttavat oleskeluluvan saaneita asumisen ja elämisen järjestelyissä joustavasti ja tarpeen mukaan. Vaparit auttavat mm. seuraavissa asioissa:
  • asunnon etsiminen
  • vuokrasopimuksen teko
  • viranomaisasiointi (Kela, TE-toimistot ym.)
  • kodin varustaminen (huonekalut, matot, astiat, kodinkoneet – katso Lahjoitustori!)
  • käytännön asioiden hoito –  esimerkiksi opiskelumahdollisuuksien löytäminen, lasten asiat ja verkkoasiointi.

Tutun hankkeet

Refugee Film Festival (2018) Tutu järjesti 16.-18.10. 2018 Helsingissä Refugee Film Festivalin (RFF) ensimmäistä kertaa. Festivaali esittää laajan kattauksen pakolaisuutta eri näkökulmista käsitteleviä elokuvia ja toimi kohtauspaikkana pakolaiskysymyksistä kiinnostuneille. Festivaalielokuvat kertovat pakolaisuudesta ajankohtaisena ilmiönä sekä sen pitkän aikavälin vaikutuksista yksilöön ja yhteiskuntaan. Festivaalilla on oma sarjansa myös turvapaikanhakijataustaisten tekijöiden elokuville. Festivaali tuo yhteen pakolaisuudesta kiinnostuneet katsojat, tekijät ja kokemusasiantuntijat elokuvien lisäksi keskusteluihin ja festivaaliklubille. Lisätietoja RFF:stä nettisivuilta tai Facebookista.
  • Refugee Film Festival 16.-18.10.2018
  • Kino Andorra ja Dubrovnik Lounge & Lobby (Eerikinkatu 11, Helsinki)
Tutuksi-hanke (2016- ) Tutuksi-hanke yhdistää viime aikoina maahan tulleita suomalaisten harrastus- ja vapaa-ajantoiminnan ryhmiin. Ryhmän toiminta voi olla mitä tahansa maan ja taivaan väliltä: kuorolaulua, fudisjengi, vapaaehtoishommia, käsityöpiiri, filosofian harrastajien porukka tai mitä vain muuta, mitä tehdään rakkaudesta lajiin ja halusta tehdä yhdessä. Tällä hetkellä Tutuksi-hanke toimii Helsingissä, Espoossa, Lieksassa, Forssassa ja Lahdessa. Lisätietoa Tutuksin toiminnasta nettisivuilta, Facebookista tai Instagramista

Art-Tu I-III (2016-2018) Kolmena vuonna toteutettu taidehanke Art-Tu toi yhteen turvapaikanhakijataustaisia taiteilijoita  ja suomalaista taideyhteisöä. Art-Tun kansainväliset osallistujat toteuttivat yhteistyössä monitaiteiset näyttelyt Helsingin Kaapelitehtaalla. Ensimmäisen vuoden teema oli Matka/Journey. Toisen vuoden näyttely Memory of war tutki kuinka siviilit kokevat sodan hävityksen niin nykyisyydessä kuin muistoinakin. Kolmannen vuoden Happiness – tässä ja nyt! kiersi työpajamuodossa eri paikkakunnilla ja työpajojen tuloksia nähtiin eri taiteenlajeja yhdistävässä kokonaistaideteoksessa Kaapelitehtaalla.