Toiminta

Tutu ry järjestää toimintaa tarpeiden mukaan. Meidän kauttamme pääset mukaan kielikerhotoimintaan, kotoutumista tukeviin hankkeisiin, monipuoliseen taidetoimintaan, sosiaalisiin kahviloihin, lahjoituskirpputorille, asumisen aloittamisen tukemiseen sekä moninaisiin pop up-tapahtumiin. Voit myös itse ehdottaa toimintaa! Tutulla on erilaisia hankkeita ja se hakee aktiivisesti kumppanuuksia muiden hankkeiden kanssa. Alla lisää yksityiskohtaisempaa tietoa Tutun toiminnasta ja hankkeista. 

Tutun toiminta

Lahjoitustori Tutun lahjoitustori toimii Facebookissa ja siellä tavara vaihtaa omistajaa joustavasti ja veloituksetta. Voit ilmoittaa itsellesi turhasta tavarasta ja sen tarvitsija ilmoittaa sinulle tarpeesta. Voitte yhdessä sopia siitä, miten tavara löytää lahjoittajalta saajalle. Lahjoitustorilla voi lahjoittaa myös kyytejä – apu isohkojen tavaroiden kuljettamisessa on usein enemmän kuin tarpeen ainakin autottomille ja ajokortittomille.

Pop up – toiminta Tutu järjestää monia toimintoja kertaluontoisesti tai tarpeen mukaan. Organisoimme esimerkiksi vaatekeräyksiä tai yksittäisiä tapahtumia, vaikkapa juhlia tai koulutuksia vapaaehtoisillemme.

Kohtaamiskahvila “Yhdessäoloa Get-together kohtaamiskahvilat Joka toinen sunnuntai kello 17.00-20.00 Arabian Kauppakeskuksen “Olkkari” muuttuu monikulttuuriseksi kohtaamiskahvilaksi. Siellä jutellaan, pelataan lautapelejä, juodaan teetä, syödään herkkuja, askarrellaan ja vietetään aikaa yhdessä. Joskus käydään porukalla retkellä, piknikillä tai kulttuuritapahtumassa. Kohtaamiskahvila on ilmainen ja avoin kaikille. Kohtaamiskahvilassa on aina rento ja mukava tunnelma ja eri-ikäisiä ihmisiä eri kulttuureista. 

Kielenopetus Tutun vapaaehtoiset järjestävät suomen kielen opetusta käytännönläheisesti ja hauskasti ja räätälöiden opetusta kurssilaisten toiveiden ja tarpeiden mukaan. Osassa opetusta käytetään Toisto-menetelmää. 

Asunnot ja asuminen/Welcome Home -tiimi Vapaaehtoisemme auttavat oleskeluluvan saaneita asumisen ja elämisen järjestelyissä joustavasti ja tarpeen mukaan. Vaparit auttavat mm. seuraavissa asioissa:

  • asunnon etsiminen
  • vuokrasopimuksen teko
  • viranomaisasiointi (Kela, TE-toimistot ym.)
  • kodin varustaminen (huonekalut, matot, astiat, kodinkoneet – katso Lahjoitustori!)
  • käytännön asioiden hoito –  esimerkiksi opiskelumahdollisuuksien löytäminen, lasten asiat ja verkkoasiointi.

Tutun hankkeet

Osaksi -hanke (2020-) Tuemme turvapaikanhakijoita ja muita Suomeen muuttaneita elämän tärkeissä taitekohdissa. Osaksi neuvoo esimerkiksi oleskelulupa-asioissa ja ohjaa oikeiden palveluiden piiriinPasilan toimistomme on yhteisöllisyyteen ja tasavertaisuuteen perustuva avoin tila kohtaamisille, tiedon jakamiselle ja yhdessä tekemiselle. Lisää ajankohtaista tietoa hankkeesta löytyy Facebookista

Refugee Film Festival. Festivaali esittää laajan kattauksen pakolaisuutta eri näkökulmista käsitteleviä elokuvia ja toimi kohtauspaikkana pakolaiskysymyksistä kiinnostuneille. Festivaalielokuvat kertovat pakolaisuudesta ajankohtaisena ilmiönä sekä sen pitkän aikavälin vaikutuksista yksilöön ja yhteiskuntaan. Festivaalilla on oma sarjansa myös turvapaikanhakijataustaisten tekijöiden elokuville. Festivaali tuo yhteen pakolaisuudesta kiinnostuneet katsojat ja tekijät elokuvien lisäksi keskusteluihin ja festivaaliklubille. 

RFF järjestetään kevällä 2021 Helsingissä jo kolmatta kertaa. Ajankohtaista tietoa RFF:stä RFF:n sivuiltaFacebookista, Twitter ja Instagramista.

Päättyneet hankkeet

Tutuksi-hanke (2016-2019 ) Tutuksi-hanke yhdistii maahan tulleita suomalaisten harrastus- ja vapaa-ajantoiminnan ryhmiin.  Huomoi että hanke on päätynyt. Lisätietoa Tutuksin toiminnasta nettisivuilta.  

Art-Tu I-III (2016-2018) Kolmena vuonna toteutettu taidehanke Art-Tu toi yhteen turvapaikanhakijataustaisia taiteilijoita  ja suomalaista taideyhteisöä. Art-Tun kansainväliset osallistujat toteuttivat yhteistyössä monitaiteiset näyttelyt Helsingin Kaapelitehtaalla. Ensimmäisen vuoden teema oli Matka/Journey. Toisen vuoden näyttely Memory of war tutki kuinka siviilit kokevat sodan hävityksen niin nykyisyydessä kuin muistoinakin. Kolmannen vuoden Happiness – tässä ja nyt! kiersi työpajamuodossa eri paikkakunnilla ja työpajojen tuloksia nähtiin eri taiteenlajeja yhdistävässä kokonaistaideteoksessa Kaapelitehtaalla.